3ο ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου

Από τις 24 έως τις 26 Ιούνη 2014 θα πραγματοποιθεί στην πλατεία της Ροτόντας το 3ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου. Είναι η συνέχεια του 4ου βαλκανικού αναρχικού φεστιβάλ βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο τον Μάιο του 2009, του 1ου ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2010 και του 2ου ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου, τον Ιούνιο του 2013.

Το κεντρικό θέμα του βαλκανικού φεστιβάλ ήταν «από τα βαλκάνια της εκμετάλλευσης και του εθνικισμού στα βαλκάνια της αλληλεγγύης και των αγώνων», ενώ το κεντρικό θέμα του 1ου ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου ήταν «ΚΡΙΣΗ: αφορμή για λεηλασία και μέθοδος διακυβέρνησης ή αφετηρία ολικής ρήξης και κοινωνικής αυτοθέσμισης;».

Φέτος, όπως και πέρυσι, το φεστιβάλ είναι τριήμερο. Περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις για την αυτοδιαχείριση, τη δημοκρατία και την αναρχία, τον εκβιασμό του χρέους και τις αντιστάσεις, την κατασκευή εσωτερικού εχθρού και τους αγώνες των μεταναστών, τη μάθηση της ελευθερίας στις εξεγερμένες ζαπατιστικές κοινότητες κ.ά.

Δημιουργούμε έναν χώρο προσωρινά ελεύθερο από το κράτος και την αγορά, ένα χώρο συνάντησης, συζήτησης και κριτικής, από τον οποίο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η λογοτεχνία και η μουσική. Η έκθεση βιβλίων ξεκινά στις 6.00 μμ. Και οι τρεις ημέρες θα κλείσουν με μουσικά σχήματα στο πνεύμα της επανοικειοποίησης των δημόσιων χώρων ως τόπων συνάντησης, αντίστασης και δημιουργίας.

Αυτονόητο είναι ότι προσκαλούνται να συμμετάσχουν εκθέτοντας το έντυπο υλικό τους άτομα και συλλογικότητες που κρίνουν ως σημαντική τη σταθερή διοργάνωση ενός ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου.

Στον χώρο θα λειτουργεί μπαρ και πάγκος διάθεσης προϊόντων του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ.

Η LaOtraBiblioteca συμμετέχει στο φεστιβάλ!

Δείτε το πρόγραμμα εδώ:

 http://salonicabookfest.espivblogs.net/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1/