Μάθημα Φιλοσοφίας για όσους/όσες βαριούνται τη φιλοσοφία

philosophie_ιντερνετΠριν από 2609 χρόνια περίπου, ένα νέο, παράξενο παιχνίδι γεννήθηκε στις ελληνικές αποικίες της Ιωνίας. Δεν είχε κανόνες, ούτε σταθερές απαντήσεις, μόνο ερωτήσεις. Παιζόταν και ατομικά, αλλά καλύτερα δημόσια. Ήταν απειλητικό για όλα τα καθεστώτα και τα ιερατεία, χωρίς να περιέχει βία. Γύμναζε το πνεύμα, αλλά όχι το σώμα. Δεν είχε πιόνια, ούτε βασιλιάδες. Κανείς δεν ξέρει ποιος κερδίζει, ούτε αν πότε τελειώνει. Από όταν άρχισε, δεν έληξε ποτέ, αν και για κάποιους αιώνες παιζόταν στα κρυφά και μοναχικά. Κανένα είδωλο, Θεού ή βασιλιά, δεν άντεξε για πολύ, κανένα θεμέλιο δεν στάθηκε ακλόνητο.

Ξεκίνησε σαν πρόβλημα, έγινε μόδα, έγινε άθλημα, έγινε βίτσιο, έγινε αίρεση, έγινε αμαρτία, έγινε παρανομία, έγινε επανάσταση, έγινε πόλεμος, έγινε πολιτική, έγινε θέαμα, δεν έπαψε ποτέ να ενοχλεί και να ταράζει το κατεστημένο. Υπήρξε πράξη αμφισβήτησης και πηγή αυτονομίας. Και μπορεί να παιχτεί με άπειρους τρόπους, καθένας επινοεί τον δικό του.

Ονομάσθηκε Φιλοσοφία, γιατί εμπνεόταν από την φιλία για την σοφία, ενώ η σοφία ήταν πάντα το ζητούμενο.

Αν το έχετε ακούσει και σας κίνησε την περιέργεια, αλλά βαρεθήκατε να ξεσκονίσετε την ακαδημαϊκή σκωρία, ελάτε να κουβεντιάσουμε για μερικούς από τους μεγαλύτερους παίχτες όλων των εποχών και να στήσουμε και τη δική μας παρτίδα ελεύθερου στοχασμού.

Με τον Αλέξανδρο Σχισμένο
-στη βιβλιοθήκη του κοινωνικού χώρου για την ελευθερία Μικρόπολις
La Otra Biblioteca

Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις 20.00